Spring til indhold
Svanemærket logo

Case

Pieszak og Tomorrow: Svanemærket giver tryghed

Fokus på hele livscyklus er en forudsætning for en mere bæredygtig modeindustri.

Woman on flower field

Da Henriette Pieszak som 18-årig arbejdede hos en jeansproducent i Italien, fik hun stor indsigt i denim, design og detaljer. Senere fik hun dog også indsigt i, hvordan modeindustrien er blandt de mest forurenende i verden. Derfor besluttede hun sig for, at hun med sine egne brands ville gå en mere bæredygtig vej.

I 2017 lancerede Henriette Pieszak sine første svanemærkede jeans med Pieszak-kollektionen Swan Signature Collection, og siden er Tomorrow kommet til. Begge brands arbejder med Svanemærket, men mens Pieszak også har nogle ikke-mærkede produkter, er alle Tomorrows produkter certificerede:

”Med Tomorrow ville jeg lave et brand, der var 100 % certificeret med Svanemærket. Pieszak er grundlagt i en tid, hvor bæredygtighed ikke fyldte så meget, så det tager tid til at implementere de bæredygtige principper, da det skal hænge sammen med kundernes og markedets forventninger. Men med Tomorrow havde vi mulighed for at bygge brandets DNA op omkring bæredygtige værdier”, siger Henriette Pieszak.

Uvildigheden er vigtig

For at arbejde mere miljømæssigt bæredygtigt har Henriette Pieszak valgt at satse på Svanemærket. Det er der flere grunde til:

”Uvildigheden er vigtig for os, da det skaber større troværdighed og tillid omkring vores miljøarbejde. Det er en sikkerhed for os, at en uvildig tredjepart stiller krav til den måde, vi producerer på” siger Henriette Pieszak og fortsætter:

"Når et produkt kommer igennem Svanemærkets nåleøje, er det en tryghed for os og en blåstempling af, at vi faktisk gør de ting, vi siger. Og så er mærket en tryghed for vores kunder om, at de støtter et brand, der arbejder for en miljømæssig bæredygtig udvikling. På mange måder skaber certificeringen interesse for os som brand”.

Et holistisk perspektiv og et stærkt produkt

De to modebrands har stor succes. Bl.a. løb Tomorrow Årets CSR-pris til ELLE Style Awards i 2018, og i 2021 blev brandet kåret som Årets Brand i Salling Future Friendly Fashion Award:

”Jeg tror, vi har oplevet stor succes, fordi vi er nået langt i forhold til bæredygtighed. Vi arbejder ud fra et holistisk perspektiv, hvor vi ser på alle faktorer og alle relevante stadier i produktets rejse. Vi arbejder ikke kun på ét parameter for at mindske vores aftryk, for den tilgang tror vi ikke på. Derfor passer Svanemærkets fokus på hele produktets livscyklus godt til os”, siger Henriette Pieszak og fortsætter:

”Derudover står vi med et stærkt produkt, der er godt konstrueret, og som holder i lang tid. I de fleste sammenhænge er en stærk miljøprofil stadig bare et ekstra plus – så først og fremmest er vi nødt til at lave nogle produkter med et stærkt design, der appellerer”.

Overvejer I at certificere jeres produkter med Svanemærket?

Læs mere om, hvilke krav jeres produkter skal leve op til for at blive certificeret med Svanemærket, og hvad det koster.

Find krav
Produkter med Svanemærket

Dansk denim og design i udlandet

Pieszaks og Tomorrow Denims svanemærkede produkter forhandles bl.a. i Holland, Frankrig og Storbritannien. Ifølge Henriette Pieszak kan den internationale medvind bl.a. forklares med et fokus på skandinavisk design og en øget interesse for miljømæssigt bæredygtige produkter.

”Skandinavisk design er stadig et kvalitetsstempel, og direktionen i mange store, internationale varehuse kræver, at deres indkøbsafdelinger køber flere miljømæssigt bæredygtige produkter – og så følger de mindre butikker ofte efter”.

Også det arbejde, der ligger bag certificeringen med Svanemærket, spiller en rolle for succesen i udlandet:

”I udlandet er de ikke altid klar over, hvad certificeringen betyder – men når vi forklarer, hvordan den dokumenterer, at vi arbejder med at mindske miljøaftrykket i hele værdikæden, og at det er en uvildig certificering, der stiller krav til de miljømæssige aspekter, der indgår i hele produktets livscyklus, så vækker Svanemærket anerkendelse”, siger Henriette Pieszak.

Mindre vand, energi og kemi

Der er flere aspekter i Pieszaks og Tomorrow Denims arbejde med bæredygtig udvikling, som de to brands oplever positiv feedback på.

”Vores bomuld er 100 % økologisk. Det betyder 40 % mindre vand, 30 % mindre energi og 30 % færre kemikalier end i konventionel denimproduktion. På flere af vores jeans kan vi samtidig nøjes med at bruge mindre end 1 liter vand i produktionen til at vaske et par jeans, hvor man bruger mere end 100 liter vand i den konventionelle produktion”, fortæller Henriette Pieszak og fortsætter:

”Og så kan vi med ro og stolthed fortælle om gode arbejdsforhold, hvilket også har stor værdi i branchen. Vores leverandører betaler deres arbejdere en rimelig løn, og de lever op til ILO’s standarder”.

5 par jeans rullet sammne

Certificeringer som rettesnor

Henriette Pieszak har været en ledende figur for en bæredygtig udvikling i modeindustrien. Det har krævet hårdt arbejde at leve op til Svanemærkets krav, men samtidig giver mærket en tryghed:

”Svanemærket sætter nogle begrænsninger, da der er flere ting i modeindustrien, som ikke kan leve op til Svanemærkets høje krav. Men for os har det stor værdi at vide, at vi gør, hvad vi kan for at ændre den konventionelle måde at producere på, og at vi forsøger at mindske vores miljøpåvirkning mest muligt”, siger Henriette Pieszak og tilføjer et godt råd til andre i branchen, der vil styrke miljøarbejdet:

”Det kan være overvældende at begive sig ud på rejsen, for hvor skal man overhovedet starte? Mit bedste råd er at kaste sig ud i det, og tage kontakt til nogen, der kan hjælpe med troværdige certificeringer, da disse er en god rettesnor”.

Fakta om Pieszak og Tomorrow Denim

  • Pieszaks svanemærkede kollektion blev lanceret i 2017.
  • Tomorrow Denim blev lanceret i 2018, og alle Tomorrow Denims produkter er certificeret med Svanemærket.
  • Tomorrow Denim er verdens første denimbrand, som er certificeret med Svanemærket.
  • Produkterne forhandles i Danmark, Norge, Sverige, Holland, Tyskland, Frankrig, Italien, UK, Irland og Island.

Gå til Pieszak

Gå til Tomorrow Denim

Find alle svanemærkede tekstiler fra Pieszak og Tomorrow

Maj 2022

Læs flere