Spring til indhold
Svanemærket logo

10 tips til at spare på klimaregnskabet

Der er ingen, der kan bremse klimaforandringerne alene. Men alle kan være med. Mange af de små valg, vi hver dag træffer så mange af, påvirker nemlig klimaet. Her får du 10 tips til, hvordan du kan spare på klimaregnskabet i din hverdag.

Kvinde laver grønne smoothies med lokale råvarer

1. Forbrug mindre

Det er faktisk ret simpelt: Det mest klimavenlige forbrug er det forbrug, der slet ikke finder sted. Så tænk over, om du virkelig har brug for de varer, du har fundet, inden du afslutter et køb. Du kan også spare på klimakontoen ved at vælge kvalitetsprodukter, der kan holde længe, som du gerne vil passe godt på, og som kan repareres. På den måde køber du færre nye ting, og det sparer ressourcer, energi og affald. Produkter af god kvalitet egner sig desuden bedre til genbrug eller videresalg.

2. Spis mindre kød

Ifølge den grønne tænketank Concito står produktion af mad for 30 % af klodens samlede CO2-udledning. En stor del af den høje udledning kommer fra produktion af kød, især af oksekød. Det skyldes både, at køer udleder drivhusgassen metan, som er en kraftig drivhusgas, og at dyr bliver fodret med afgrøder, som kræver meget plads at dyrke. Så skær ned på dit indtag af kød, og indfør fx flere kødfrie dage – og vælg kylling, fisk og svinekød fremfor okse- og lammekød.

3. Undgå madspild

En anden årsag til fødevareproduktionens store CO2-udledning er madspild. Det anslås, at der hvert år kasseres cirka 237.000 ton spiselig mad i de danske husholdninger. Undgå madspild ved at lave en madplan og indkøbsliste, som du holder dig til. Køb kun den mængde mad, du har brug for, og lav kun den mængde mad, du kan spise. Og bliv bedre til at få spist eventuelle rester.

4. Køb lokale råvarer – og spis efter sæson

Gå efter lokale råvarer og årstidens frugt og grønt. For jo mere lokalt fødevarer produceres, jo mindre energi bruges der på transport af dem. Køber du derimod jordbær om vinteren, er de nok enten transporteret fra Spanien eller modnet i store drivhuse. Og begge dele bruger en masse energi.

Fokus på klima

Måden vi producerer og forbruger på, medfører global opvarmning og klimaforandring. Hvilke konsekvenser har det, hvad kan du selv gøre, og hvordan er Svanemærkets krav med til at mindske produkters klimapåvirkning?

Læs mere
Kvinde laver grønne smoothies med lokale råvarer

5. Tag cyklen eller offentlig transport

Biler udleder store mængder CO2. Hvis afstanden tillader det, er det derfor bedre for klimaet – og for dig – at vælge cyklen frem for bilen, når du skal på arbejde. Alternativt kan du tage offentlig transport.

6. Begræns antallet af flyrejser

Flyrejser er en af de helt store klimasyndere. Overvej derfor feriedestinationer, der ikke kræver fly, men som du fx kan komme til via bus eller tog. Med bus og tog får du formentligt også bedre benplads – og mulighed for at nyde landskabet eller spille kort med familien på vejen.

7. Køb kvalitet

Du kan spare meget på klimakontoen ved at vælge produkter, der kan holde længe, som du gerne vil passe godt på, og som kan repareres. På den måde køber du færre nye ting, og det sparer ressourcer, energi og affald. Produkter af god kvalitet egner sig desuden bedre til genbrug eller videresalg.

8. Spar på energien

Skru lidt ned for temperaturen i hjemmet, og sluk lyset i de rum, du ikke er i. Sluk helt for elektronik, når du ikke bruger det – fx dit tv, din radio, din spilkonsol og din computer – i stedet for bare at sætte det på standby. Når du slukker helt, sparer du nemlig på både elregning og klimabelastning. Samtidig sikrer du et bedre indeklima, da elektronik frigiver kemikalier til omgivelserne, når det er tændt. Sørg også for at fylde vaskemaskinen helt op, når du vasker tøj, og hæng tøjet til tørre udenfor fremfor at bruge tørretumbleren.

9. Genbrug ting – og del med andre

Jo flere, der bruger tingene, jo færre ting er der brug for. Det sparer ressourcer og energi til produktion af nye produkter. Derfor er det en god idé at købe og sælge brugte ting – og at dele ting med andre. Fx haveredskaber med naboen, tasker og kjoler med veninderne og festgrej med familiemedlemmerne.

10. Brug din magt som forbruger

Forbrugere, der efterspørger mere klima- og miljøvenlige produkter, er med til at skubbe virksomhederne i samme retning. Her kan du fx gå efter Svanemærket, som sikrer, at produkterne er blandt de mindst miljøbelastende inden for deres kategori.