Spring til indhold
Svanemærket logo

Nyhed

19.09.2023

Første svanemærkede e-handelstransport

PostNord Sverige har som de første i Norden fået certificeret deres e-handelstransport med Svanemærket.

Post Nord Svanemærket E-handelstransport

Onlinehandlen er vokset markant i løbet af de seneste år. Det har medført øget transport af varer og øget klimabelastning. Derfor lancerede Svanemærket tidligere i år krav til levering af varer, som købes på nettet – og allerede fem måneder senere har den første virksomhed opnået en certificering.

Det er PostNord Sverige, der har fået svanemærket den del af transporten, der er rettet mod forbrugere ved check-out i webbutikker.

”I dag risikerer forbrugere at blive vildledt af uklare miljøpåstande ved check-outen. PostNord har ventet på tredjepartscertificerede mærker, der er pålidelige. Med Svanemærket kan PostNord endelig vise forbrugeren sit ambitiøse bæredygtighedsarbejde og succes i den grønne omstilling. Vi gør det muligt for webbutikker at tilbyde mere bæredygtige leveringer til deres kunder. Svanemærket er en merværdi for PostNord Sveriges kunder og forbrugere, hvor hverken priser eller vilkår påvirkes”, siger Mathias Krümmel, administrerende direktør i Postnord Sverige, i en nyhed fra Miljömärkning Sverige

Uafhængighed skaber tillid

At Svanemærket er en uafhængig tredjepartscertificering er ikke kun i høj kurs hos PostNord Sverige. Det er nemlig også med til at skabe tillid hos forbrugerne:

Ifølge en undersøgelse, som HUI Research har gennemført for Svanemærket, vil mere end 6 ud af 10 af de danske forbrugere have tillid til pakkeleverandører, der benytter miljømærker fra uafhængige organisationer.

Undersøgelsen viste også, at halvdelen af de danske forbrugere ikke oplever, at det er muligt at vælge en miljøvenlig leveringsform, når de handler online.

”Det er glædeligt, at PostNord Sverige har valgt at gå målrettet efter Svanemærket og vi håber naturligvis, at de danske transport- og logistikvirksomheder vil følge trop, så de danske forbrugere, der handler på nettet, også snart får mulighed for at vælge en leveringsform, som gør en forskel for miljøet,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Svanemærkets krav til e-handelstransport har både fokus på klimapåvirkning, energieffektivitet og ansættelsesvilkår.

Fakta om svanemærket e-handelstransport:

  • Reducerer energiforbruget i e-handelstransportnetværket.
  • Reducerer klimabelastningen, som skal reduceres yderligere over tid og stimulere fossilfrie hjemmeleveringer.
  • Sikrer at en vis andel af den eksisterende vognpark kører på el, brint eller biogas (fornybar energi) – og at andelen øges ved nyindkøb.
  • Minimum 40 % af det samlede energiforbrug i e-handelstransportnetværket skal komme fra fornybar energi. Denne andel øges til minimum 55 % fra 1/1-25. De fornybare brændstoffer må ikke indeholde palmeolie eller biprodukter herfra.
  • Vilkårene i ansættelseskontrakter er på niveau med nationale overenskomster indenfor området.
  • Forbud mod at love leveringer samme dag ved check-out i webbutikken.
  • Bidrager til mere komprimeret emballage via krav til volumenbaseret prissætning mellem e-forhandler og transportør.

Kilder

HUI Research har gennemført et studie med 2.000 nordiske forbrugere samt referencegrupper med både forbrugere og e-handelsvirksomheder for Nordisk Miljømærkning (2022).