Spring til indhold
Svanemærket logo

Nyhed

02.05.2024

Tidligere forbrugerombudsmand er ny forperson for Miljømærkenævnet

Christina Toftegaard Nielsen, som har været ved Forbrugerombudsmanden i knapt 10 år, er udpeget som ny forperson for Miljømærkenævnet. Her skal hun fortsætte den positive trend med at få endnu flere miljømærkede produkter på det danske marked.

Forretningsfolk i bevægelse i lobby med glas og grønne planter i baggrunden

Christina Toftegaard Nielsen er med virkning fra den 1. maj udpeget som ny forperson for Danmarks Miljømærkenævn af Miljøminister Magnus Heunicke.

Christina Toftegaard Nielsen kommer med næsten 10 års erfaring som forbrugerombudsmand, hvor hun har varetaget opgaven med at være forbrugernes vagthund i forhold til vildledende markedsføring.

"Jeg ser meget frem til at skulle arbejde for, at Svanemærket og EU Ecolabel (Blomsten) får endnu større udbredelse, end de allerede har i dag. I mit arbejde som forbrugerombudsmand har jeg haft fokus på, at troværdig markedsføring af produkters miljøbelastning er vigtig for den grønne omstilling", siger Christina Toftegaard Nielsen, og fortsætter:

"Man er nødt til at se på produktets miljøbelastning ud fra en helhedsbetragtning, og det gør miljømærkerne, når der fastsættes miljøkrav til miljømærkede produkter. Det kommer både de danske virksomheder til gode, fordi de kan bruge mærkerne i deres markedsføring – men det gør det også nemt for os som forbrugere i en travl hverdag at kunne vælge mindre miljøbelastende produkter".

Foto af kvinde
Christina Toftegaard Nielsen

Vil arbejde for flere miljømærkede produkter

Det er en af Miljømærkenævnets roller at fremme udbredelsen af miljømærkede produkter med Svanemærket og EU Ecolabel. Derfor bliver en af de vigtigste opgaver for den nye forperson at arbejde for, at forbrugerne i Danmark får endnu flere miljømærkede produkter at vælge imellem.

"Det Nordiske miljømærke, Svanemærket, og det europæiske miljømærke, EU Ecolabel (Blomsten), er de nemme og troværdige grønne valg for alle, som ønsker at købe de mindst miljøbelastende produkter på markedet. Og det skal de blive ved med at være. Med Christina Toftegaard Nielsens store erfaring som forbrugerombudsmand og arbejde med blandt andet grøn markedsføring, er jeg sikker på, at hun vil bidrage med at udvikle og udbrede de officielle miljømærker", siger Miljøminister Magnus Heunicke.

Christina Toftegaard Nielsen afløser Anna Lise Mortensen Grandjean, som har været forperson for Miljømærkenævnet siden 2021.

Om Christina Toftegaard Nielsen:

Christina Toftegård Nielsen er 59 år og uddannet jurist.

Forbrugerombudsmand i perioden 2015-2023.

10 års erfaring som kontorchef i Justitsministeriet, konstitueret landsdommer i Østre Landsret. Hun har desuden arbejdet i anklagemyndigheden og Miljøministeriet samt undervist i EU-ret på Københavns Universitet og Copenhagen Business School.

Om Miljømærkenævnet:

Nævnets formål er bl.a. at fremme udbredelsen af EU Ecolabel og Svanemærket, herunder at fastlægge nævnets mandat, når dansk holdning til Svanemærkets miljøkriterier fastlægges.

Forpersonen forhandler dansk holdning overfor de øvrige nordiske lande.

Nævnet rådgiver desuden Miljøministeriet i forhold til danske interesser og synspunkter om det europæiske miljømærke, EU Ecolabel.

Læs mere om Miljømærkenævnet.