Spring til indhold
Svanemærket logo

Nyhed

08.05.2024

Tilpas sortimentslister med markedsmulighederne

Er I ved at planlægge en ny legeplads til fx en af byens parker, skoler eller daginstitutioner? Og vil I gerne sikre, at der kommer svanemærkede legepladsredskaber på den kommende indkøbsaftale? Så læs med her.

Kompan

Kompan har netop fået certificeret 19 af deres legepladsredskaber med Svanemærket; bl.a. gyngestativer, kravlepyramider og legehytter.

De nye produkter giver offentlige indkøbere på det nordiske marked endnu flere valgmuligheder, når de ønsker at skabe grønnere legepladser, som har fokus på miljø uden at gå på kompromis med kvaliteten.

”Der sker i disse år meget på markedet inden for legepladsredskaber, og det er glædeligt, at Kompan nu også har fået svanemærket nogle af deres legepladsredskaber,” siger Rikke Dreyer, chefkonsulent professionelt indkøb i Miljømærkning Danmark.

Tilpas sortimentslisten og overvej markedsdialog

Hvis jeres kommune gerne vil have svanemærkede legepladsredskaber på en kommende aftale, er det en god idé at tilpasse sortimentslisten efter mulighederne i markedet:

”Der er visse typer af legepladsredskaber, såsom faldunderlag og kunstgræsplæner, der ikke kan certificeres med Svanemærket. Ligesom nogle svanemærkede legepladsredskaber indtil videre kun er tilgængelige i bestemte materialer. Det gælder for eksempel legetårne, der p.t. kun fås i aluminium. Det er derfor afgørende, at sortimentslisten i et udbud omfattende svanemærkede legepladsredskaber tilpasses markedets muligheder,” forklarer Rikke Dreyer og tilføjer:

”Samtidig kan det være en god idé at sende udbudsmaterialet i forudgående høring og i det hele taget at gå i dialog med markedet, inden udbuddet offentliggøres, for at sikre, at det efterspurgte kan imødekommes."

Miljømærkning Danmark opfordrer til en fortsat dialog mellem indkøbere og leverandører for at sikre, at de legepladsredskaber, som offentlig sektor køber, ikke blot er sjove og stimulerende for børnene, men samtidig er holdbare og tager hensyn til miljøet.

Tag endelig fat i Miljømærkning Danmark, hvis I har spørgsmål eller brug for hjælp til at udarbejde en sortimentsliste, der matcher det udvalg af svanemærkede produkter, som markedet p.t tilbyder.

Kort om svanemærkede legepladsredskaber:

  • Har et cirkulært design, der fremmer muligheden for reparation og genanvendelse.
  • Opfylder strenge krav til råmaterialer: Træ er lovligt fældet, sporbart, og mindst 70 % kommer fra certificeret skovbrug. Plast opfylder krav til en høj andel recirkuleret plast eller plast fremstillet af fornybare råvarer. Metal opfylder krav til en høj andel recirkuleret metal eller metal fremstillet med lavere klimaaftryk.
  • Opfylder strenge krav til kemikalier, f.eks. er der ikke tilladt halogenerede flammehæmmere, fluorstoffer eller nanopartikler.
  • Opfylder krav, der fremmer, at produktet har en lang levetid.

Billedkreditering: KOMPAN