Spring til indhold
Svanemærket logo

26. juni 2025

Miljømærker som strategisk løftestang – sådan arbejder Novo Nordisk med miljømærkede indkøb

Af Sebastian Beier Buchhave Boisen, Novo Nordisk

Blogindlæg til Indkøbsbloggen af Sebastian Beier Buchhave Boisen, Associate Sustainability Partner hos Novo Nordisk

Hos Novo Nordisk arbejder vi målrettet med miljømærkede indkøb. Vi bruger de officielle miljømærker Svanemærket og EU Ecolabel aktivt i vores udbud, leverandørkrav og strategiske prioriteringer som et værktøj til at sikre ansvarlighed og kvalitet i vores værdikæde.

Miljømærkerne er også en integreret del af vores globale indkøbsstrategi. Vi arbejder både for at opnå dokumenterede resultater her og nu, og for at etablere et globalt system, som kan bruges af indkøbere i hele organisationen. Det betyder, at vores krav og værktøjer skal være nemme at anvende, uanset om man sidder i Danmark, Mexico eller Indien.

Fra ambition til handling

Hos os er målet klart: Vi vil øge andelen af miljømærkede produkter og services i vores indkøb, og i sidste ende nå så tæt på 100 % som muligt i de relevante kategorier. Derfor stiller vi krav til vores leverandører, både i udbudsfasen og gennem kontraktlige forpligtelser.

Vi bruger miljømærkerne aktivt på en lang række områder, fx ved indkøb af møbler og rengøringsservices. Det gælder også for kontorartikler, hvor vi i vores indkøbssystem har gjort det nemt for medarbejdere at vælge produkter, der er mærket med Svanemærket eller EU Ecolabel. Disse produkter er markeret med et grønt ikon, så medarbejdere kan træffe oplyste valg. Det gør det lettere at træffe grønnere valg, uden at det nødvendigvis kræver mere tid eller ressourcer.

Derfor vælger vi miljømærker

Miljømærkerne gør det nemt at dokumentere miljøhensyn og social ansvarlighed i vores indkøb. I en tid, hvor påstande om grønne initiativer ofte mangler dokumentation, er der brug for gennemsigtige og troværdige mærker. For os er det ikke nok at kunne sige, at vi har truffet et bedre valg – vi vil kunne dokumentere det. Og der er Svanemærket og EU Ecolabel stærke redskaber, bl.a. fordi de er tredjepartsverificerede.

Derudover hjælper miljømærkerne os med at vælge leverandører og produkter, der lever op til skrappe krav inden for fx klima, ressourcer, kemi og arbejdsmiljø. Samtidig gør mærkerne det muligt at tage aktive skridt i den rigtige retning på områder, hvor vi ikke har fuld indsigt i alle miljødata endnu. Vi ved, at mærkerne stiller ambitiøse krav, og det giver os en vished om, at vores valg har en reel effekt.

Netværket gør os klogere

En vigtig del af vores arbejde er sparring med andre. Her spiller Netværk for Miljømærket indkøb og videncenteret en nøglerolle. Vi har fået uvurderlig inspiration fra både store og små virksomheder, og vi har selv haft mulighed for at dele vores erfaringer.

Gennem netværket bliver vi klogere på, hvad andre gør, hvad der virker, og hvordan vi sammen kan skubbe til markedet. Det er ikke en konkurrence – det er en fælles rejse mod grønnere indkøb.

Gode råd til at komme i gang

Er du ny i arbejdet med miljømærkede indkøb, så begynd med at sætte dig ind i, hvad Type I-miljømærker som Svanemærket og EU Ecolabel står for, og på hvilke områder de kunne være relevante for jeres indkøb.

Brug miljømærkerne aktivt i jeres udbud som evalueringskriterier og som del af jeres leverandørkrav. Og tag gerne dialogen tidligt i processen. Mange leverandører vil gerne, men har brug for klare forventninger og retning.

Mere struktureret brug af miljømærker fremadrettet

Selvom vi har flyttet os langt, er vi ikke i mål. Det næste skridt for os er at arbejde endnu mere målrettet og struktureret med miljømærkerne. Vi arbejder bl.a. med at gruppere mærker efter indkøbskategorier og geografisk dækning. Det skaber overblik og gør det nemmere at bruge mærkerne på tværs af en global organisation.

De officielle miljømærker er et gennemtestet værktøj, der skaber reel effekt. Det kræver prioritering og tålmodighed, men det virker. Og netop derfor bliver det ved med at være en central del af vores indkøbsarbejde.