Jump to content

Bliv guidet af Svanemærket

Når du vælger nyt tøj, kan det være svært at vide, hvilket der er bedre valg for miljøet. Her kan du læse, hvordan Svanemærket gør valget nemmere.

Placeholder

Man siger, at klæder skaber folk. Til gengæld kan det være svært at gennemskue, hvordan klæderne er blevet skabt. Her kan du bruge Svanemærket som pejlemærke. Svanemærket ser nemlig på alle relevante miljøproblemer i hele tøjets livscyklus.

Svanemærket stiller bl.a. skrappe krav til:

  • Produktionen af fibre.
  • Miljø- og sundhedsskadelige stoffer i produktionen. En række kemikalier er helt forbudt at bruge i produktionen – og de er dermed heller ikke at finde i det færdige tøj.
  • Renere spildevand fra farverierne.
  • Arbejdsforholdene skal leve op til internationale bestemmelser. Der er bl.a. forbud mod børnearbejde og tvangsarbejdesamt krav om ligeløn for lige arbejde.
  • Metaldele og plastdele.
  • Tøjet er kvalitetstestet ift. bl.a. krympning og farvernes holdbarhed.

Find svanemærket tøj

Udvalget af svanemærket tøj vokser. Her kan du se det svanemærkede tøj, der er på det danske marked i dag.

Se produkter
Close-up foto af cowboyjakke med svanemærket på label i kraven

Endnu skrappere krav i fremtiden

Svanemærket har for nylig lanceret nye krav til tekstiler. Det betyder, at svanemærkede tekstiler fremover skal leve op til endnu skrappere krav.

Fx skal bomuld, der bruges i svanemærket tøj, være 100 procent økologisk eller recirkuleret. I de nye krav forbyder Svanemærket også afbrænding eller deponi af usolgt tøj. På den måde ønsker Svanemærket at motivere branchen til at undgå overproduktion. Og så har Svanemærket også skærpet kravene til produktdesign. Fx er der nu forbud mod brug af plast- og metaldele, som kun har et dekorativt formål – det er et krav, som skal være med til at øge muligheden for, at flere materialer kan genanvendes.

Du kan læse mere om Svanemærkets nye krav her.

12 facts om tøjproduktion

Måske er du bekendt med, at dit klædeskab og klimaaftryk hænger tæt sammen. Men hvor slemt står det egentlig til med danskernes tøjforbrug? Og hvor stor betydning har det for miljø og klima?

Her får du 12 nøglefacts om tøjproduktion.

Læs facts
close-up af bomuldsblomst på hvid baggrund

Læs mere