Spring til indhold
Svanemærket logo

Guide: Beskyt dit barn mod solen

Mange børn elsker at være ude – især om sommeren, når solen skinner. I denne sol-guide får du gode råd til, hvordan du kan beskytte dit barn mod solens stråler.

Solråd og svanemærket solcreme

Det er sundt for børn at være meget ude. Det er til gengæld ikke sundt for børn at opholde sig for meget i solen. Børn har nemlig en tyndere og mere sårbar hud end voksne og bliver lettere forbrændte i solen. Og jo oftere man bliver udsat for sol og solskoldninger i barndommen, desto større er risikoen for at udvikle kræft i huden senere i livet.

Det er derfor vigtigt, at du beskytter dit barn mod solen – både i hverdagen og på ferier. Her får du gode råd til, hvordan du kan beskytte dit barn mod solen og hjælpe det med at skabe gode solvaner.

Søg skygge midt på dagen

Barn under parasol på strand

Det kan måske lyde ærgerligt at skulle søge skygge, hvis I nu endelig har mulighed for at komme ud i solen – eller solen bare endelig er kommet til Danmark. Ikke desto mindre er det en god idé at søge skygge midt på dagen.

Solens uv-stråling er nemlig stærkest mellem kl. 12 og 15. Faktisk bliver vi udsat for næsten halvdelen af en dags uv-stråling i dette tidsrum.

Medbring din egen skygge

På mange strande og i åbne parker kan det være svært at finde skygge om sommeren. Når du har børn, kan det derfor være en god idé at gøre en parasol, et skyggetelt eller en tipi til en del af tur-tasken. Skulle I være kommet af sted uden, kan du bruge en god solhat og løstsiddende tøj til at give dit barn skygge.

Bliv i tøjet

Det kan være en god idé at være lidt blufærdig over for solen. Tøj er nemlig rigtig godt at bruge som beskyttelse i solen. Løstsiddende og tætvævet tøj af bomuld beskytter bedst.

Og skulle I en dag komme til stranden uden at have fået pakket den helt store strandtaske, så lad dit barn beholde sin t-shirt på.

På den måde kan barnet nemlig være længere ved strandkanten uden risiko for solskoldninger.

Test din viden om solcreme og solbeskyttelse

Hvor klar er du til den kommende solsæson?

Test din viden om solbeskyttelse og deltag i konkurrencen om svanemærkede solprodukter.

Deltag her
Vind svanemærket solcreme

Brug solhat

Ligesom paraplyer hører regnvejret til, hører solhatte solen til. Vælg en solhat med bred skygge, der dækker hoved og ører – og som skygger for ansigt, nakke og hals. Og gem kasketten til de stunder, hvor dit barn ikke befinder sig direkte i solen. Kasketter beskytter nemlig ikke ører, nakke og hals tilstrækkeligt.

Vælg svanemærket solcreme

barn med solcreme i ansigtet

Det, vi smører på huden, trænger ind i kroppen. Det er derfor en god idé at være opmærksom på kemikalierne i familiens solcreme – og her kan du se efter Svanemærket. En svanemærket solcreme må ikke indeholde parabener eller andre ingredienser fra EU's liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Der må heller ikke være tilsat organiske fluorstoffer (PFAS) eller konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Samtidig er solprodukter til børn uden parfume, så du minimerer dit barns risiko for at udvikle allergi.

Bonusinfo om solcreme

  • Solcreme giver ikke fripas til at blive i solen, så længe du vil. For solcreme kan aldrig give 100 procent beskyttelse imod solen, da en mindre del af strålingen altid trænger ind i hudens øverste lag. Den bedste solbeskyttelse er skygge, så husk at give dit barn pauser fra solen.
  • Brug rigeligt med solcreme. Hvis ikke du følger den anbefalede dosering, opnår du ikke den forventede beskyttelse. Tommelfingerreglen er en håndfuld solcreme til én krop.
  • Påfør solcreme mindst 15-30 minutter før, dit barn skal ud i solen – og smør det gerne ind flere gange i løbet af en dag, hvor det opholder sig i solen. For ingen solprodukter beskytter en hel dag, hvor man fx både sveder, bader, tørrer sig med et håndklæde og slapper af på et tæppe.
  • I Danmark skal du som minimum bruge solcreme med faktor 15 – og minimum faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere.
  • Husk at en hvilken som helst solcreme er bedre end ingen solcreme – men at du nemt kan undgå uønsket kemi i solcremen ved at gå efter Svanemærket!

Hold spædbørn væk fra direkte sollys

Hvis dit barn er så lille, at det endnu ikke kan kravle eller gå, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du holder det helt væk fra direkte sollys. Derfor behøver spædbørn ifølge Sundhedsstyrelsen ikke at bruge solcreme – til gengæld er rådene om en god solhat, løstsiddende tøj samt skygge ekstra vigtige at følge.

Hvad er uv-indekset?

Uv-indekset, som man f.eks. kan høre i vejrudsigten, er et internationalt mål for, hvor intens den skadelige uv-stråling er midt på dagen, når solen står højest. I Danmark er uv-indekset højst 1 på en vinterdag og højst 7 på en sommerdag. I andre dele af verden kan det være langt højere eller lavere. Det højeste uv-indeks ses i middagstimerne, når solen står højt på himlen, og når det er skyfrit. Når uv-indekset er 3 eller mere, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man beskytter sig mod solens uv-stråling for at undgå solskoldninger.

Solskund over danmark

Skal dit barn have sol for at få D-vitamin?

Solens uv-stråling får huden til at danne D-vitamin. Og kroppen har brug for D-vitamin for at kunne optage kalk og opbygge og bevare stærke knogler hele livet igennem.

Det betyder dog ikke, at dit barn (eller du selv) er nødt til at solbade for at få dækket sit behov for D-vitamin. For selvom man opholder sig i skyggen om sommeren, danner kroppen stadig D-vitamin. Solens stråler reflekteres nemlig både i sand, græs, vand og beton. Derfor kan solen stadig nå jer, når I sidder i skyggen. Og hvis dit barn har tøj eller solcreme på for ikke at blive solskoldet, vil det stadig kunne tilstrækkeligt med D-vitamin, da solens stråler stadig vil ramme noget af dets hud.

Læs mere på cancer.dk

300 svanemærkede solprodukter

Der findes lige nu omkring 300 svanemærkede solprodukter. Udvalget tæller bl.a. sollotion, solstift, aftersun lotion og ansigtssolcreme.

Se udvalget af svanemærkede solprodukter her
Ikon for svanemærket solcreme