Spring til indhold
Svanemærket logo

Nyhed

19.12.2023

Svanemærket vil fortsat være en vigtig guide til mere miljøvenlige byggevarer

I sidste uge blev lovgiverne enige om EU’s nye byggevareforordning, og det er gode nyheder for Svanemærket og andre europæiske miljømærker. Med forordningen understreges det nemlig, at miljømærker fortsat vil spille en vigtig rolle for produktionen og brugen af mere miljøvenlige byggeprodukter.

Svanemærkede byggematerialer

Siden foråret 2022 har EU-lovgiverne forhandlet om en ny byggevareforordning. Et af de vigtige elementer i forhandlingerne har været, hvordan byggeriet kan bidrage til den grønne omstilling ved at anvende mere miljøvenlige produkter. Her spiller miljømærker som Svanemærket en vigtig rolle. Både fordi Svanemærket stiller skrappe krav til, at svanemærkede byggevarer skal være bedre for mennesker, miljø og klima. Men også fordi, Svanemærket gør det mere gennemskueligt for forbrugere at vælge de mere miljøvenlige produkter.

”Den nye byggevareforordning er en vigtig milepæl for den grønne omstilling af byggeriet på tværs af EU. Derfor er vi også rigtig glade for, at det fortsat vil være muligt at svanemærke byggevareprodukter. Det er både godt for miljøet, og for forbrugerne, som på den måde nemmere kan vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter” udtaler direktør for Miljømærkning Danmark Martin Fabiansen.

To ud af tre forbrugere mener, at Svanemærket gør det nemmere at vælge mere miljøvenlige byggevarer, og derfor er det positivt, at EU-lovgivningen understøtter brugen af Svanemærket i byggebranchen.

Den nye byggevareforordning skal stadig formelt vedtages og offentliggøres, men lovgivningens markante opbakning til miljømærker som Svanemærket er gode nyheder for både forbrugere og virksomheder.

”Også når det kommer til offentlige indkøb er der grund til at være tilfredse. For her tydeliggøres det også, at det er muligt at anvende Svanemærket til at stille miljøkrav i offentlige udbud,” udtaler direktør for Miljømærkning Danmark Martin Fabiansen.