Jump to content

Bo bedre med svanemærkede møbler

Lang levetid, skrappe krav til kemikalier og fokus på recirkulering. Det er bare nogle af de fordele, der er ved svanemærkede møbler.

Svanemærkede spisebordsstole i sort og naturfarvet eg fra FDB Møbler

Du kender sikkert godt de mange overvejelser, der er ved at vælge møbler. Stolen skal helst have et flot design, så den ikke står og ligner et monster i stuen. Sengen skal helst være komfortabel at ligge i, så du ikke vågner op med ondt i ryggen. Og prisen må helst ikke stikke helt af, så drømmemøblet gror fast øverst på din ønskeseddel.

Hvis bæredygtighed også indgår i dine overvejelser, kan du se efter møbler med Svanemærket. Svanemærkede møbler er nemlig blandt de miljømæssigt bedste på markedet.

Svanemærket ser på alle relevante miljøproblemer i hele møblets livscyklus. På den måde er Svanemærket med til at begrænse det samlede aftryk, som møblet sætter på miljø, klima og mennesker. Læs mere om Svanemærkets fokus på livscyklus her.

Møbler med lang levetid

En vigtig parameter for, hvor meget et møbel forurener, er levetiden. For når møbler har lang levetid, bliver behovet for nye møbler mindre – og dermed også behovet for at bruge energiressourcer og råmaterialer til produktion af nye møbler samt ressourcer til affaldshåndtering Dette mindsker i sidste ende også klimapåvirkningen.

Derfor er møbler, der er certificeret med Svanemærket, testet til at være holdbare, sikre og af god kvalitet for at sikre en lang levetid.

Find svanemærkede møbler

Der findes efterhånden en række svanemærkede møbler – og udvalget vokser. Her kan du se de svanemærkede møbler, der er på markedet i dag.

Se produkter
Mørkegrøn fløjlssofa ved navn Heaven fra ILVA med puder

Skrappe krav til materialer

Træ indgår i mange møbler. Og selvom træ er en fornybar råvare, er det stadig vigtigt at passe godt på ressourcerne, fordi arealerne til dyrkning af sådanne afgrøder er begrænsede. Derfor kræver Svanemærket dokumentation for, at træet er lovligt fældet, og at det kan spores, hvor træet kommer fra. Samtidig skal en høj andel af træet komme fra certificeret skovbrug.

Det har også stor betydning for miljøbelastningen, at materialer bliver recirkuleret. På den måde sparer man nemlig både råvarer og energi til produktion af nye materialer. Derfor kræver Svanemærket, at plastmøbler skal indeholde en vis mængde genanvendt plast, da man på den måde sparer på jordens ressourcer. Tilsvarende er det gjort muligt at fjerne metal, når svanemærkede møbler er slidt op. Det gør det nemmere at genbruge eller genanvende de enkelte metaldele.

Krav gavner indeklimaet

Svanemærket stiller skrappe krav til kemikalier. Det gælder både de kemikalier, der bliver brugt i produktionen, tilsættes til materialerne eller bruges ved overfladebehandling. Svanemærket forbyder bl.a. ftalater, tungmetaller, halogenerede flammehæmmere og organiske fluorstoffer. Derudover stiller Svanemærket også skrappe krav til afdampningen af formaldehyd. 

De skrappe kemikaliekrav gavner både miljøet og de mennesker, der fremstiller møblerne. Og så gavner det ikke mindst dem, der køber møblerne, da Svanemærkets krav bidrager til et bedre indeklima.

10 facts om møbler

Måske er du klar over, at møbler og miljøbelastning ofte går hånd i hånd. Men hvordan er danskernes forbrug, når det kommer til møbler? Og hvilke konsekvenser har det for miljø og klima?

Her får du 10 facts om møbler.

Læs facts
close-up af bomuldsblomst på hvid baggrund

Læs også