Spring til indhold
Svanemærket logo

Nyhed

06.10.2022

Det bliver fremover muligt at vise Svanemærket og EU Ecolabel i e-faktura

Nye digitale muligheder gør det muligt for virksomheder at synliggøre i e-faktura, at deres produkter er certificeret med Svanemærket eller EU Ecolabel. På den måde bliver det samtidig nemmere for kommuner og andre offentlige institutioner at måle på miljømærkede indkøb.

e-faktura

Regeringens strategi for grønne offentlige indkøb betyder, at leverandører til det offentlige fremover vil opleve stigende krav om miljømærkede produkter i offentlige udbud. Det vil sige, at flere indkøb skal være certificeret med de officielle miljømærker Svanemærket og EU Ecolabel eller tilsvarende.

Derfor bliver det nu nemmere for din virksomhed at synliggøre miljømærker digitalt. Når du sender en e-faktura, kan du fremhæve, at dit produkt er certificeret med Svanemærket eller EU Ecolabel. Alle offentlige indkøbere vil dermed bruge den samme standardiserede liste for miljømærker, baseret på en fælles kodeliste fra GS1. Det samme vil være gældende for private indkøbere, der gør brug af e-faktura via Nemhandel.

”Regeringen har sat et mål om, at alle offentlige indkøb på områder, hvor der findes officielle mærkningsordninger, skal være miljømærkede eller leve op til tilsvarende krav i 2030, og mange kommuner har allerede opstillet egne målsætninger for miljømærkede indkøb. Derfor er det en rigtig god nyhed, at det nu bliver muligt at synliggøre Svanemærket og EU Ecolabel i e-faktura, da det dermed bliver nemmere at følge op på målsætningerne og sikre udvikling,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Muligt at ensrette samhandel med offentlige og private kunder

Standardiseringen af miljømærkeregistreringen muliggør en ensretning af samhandel med offentlige og private kunder. Transaktionen mellem dig som leverandør og forskellige indkøbere kan dermed blive mere strømlinet.

Data om miljømærker i e-faktura er altså en fordel for både offentlige og private indkøbere, der gør brug af e-faktura via Nemhandel, da det giver indkøberne brugbare data til at måle, hvorvidt deres organisation efterlever målsætninger og krav om indkøb af miljømærkede produkter.

Udover, at de fælles koder for miljømærker nu indgår i e-faktura, arbejder Erhvervsstyrelsen hen mod, at du som leverandør kan bruge disse koder til at gøre indkøbere opmærksom på miljømærkede produkter i e-kataloger.

E-faktura

Brug af elektronisk faktura (e-faktura) er et krav ved samhandel med det offentlige. E-faktura vil fremover indeholde et felt, der kan udfyldes med en digital kode for miljømærker, som vil være den samme for alle indkøbere

E-katatog

Et elektronisk katalog (e-katalog) er et katalog, der kan læses direkte af dine kunders IT-systemer, så de ikke behøver at slå dine varer op i fysiske prislister eller indtaste dem manuelt i deres indkøbssystemer.

Spørgsmål vedr. miljømærker i e-faktura kan sendes til DavMey@erst.dk.

Læs også