Spring til indhold
Svanemærket logo

Nyhed

06.10.2021

Markant fremgang i svanemærkede byggerier i Jylland

Flere og flere svanemærkede byggerier skyder i disse år op i Jylland. Det er alt fra rækkehuse, parcelhuse og store etagebyggerier til vuggestuer og plejehjem, og byggeaktiviteten er stor i hele otte jyske byer.

fremgang i svanemærkede byggerier i Jylland- Brdr. Thybo

Svanemærket byggeri har gennem flere år vundet stigende indpas i Danmark – og i løbet af de seneste to år er særligt interessen for at opføre svanemærkede byggerier i Jylland vokset markant. Byggerierne spænder bredt fra det ikoniske højhus Kolding Sky på 19 etager til rækkehuse, friplejehjem, vuggestuer og varierede boligprojekter i bl.a. Aarhus, Vejle, Horsens, Viborg, Silkeborg og Odder.

Hos Miljømærkning Danmark glæder man sig over at kunne følge udviklingen. Både i forhold til den geografiske spredning af byggerierne og i forhold til bredden af boligtyperne.

”I starten skød de fleste svanemærkede byggerier op i hovedstadsområdet, men nu kan vi se, at interessen har bredt sig til resten af landet, ikke mindst til Jylland. Det understreges af, at der inden for de seneste to år er påbegyndt svanemærkede byggerier i hele otte byer i Jylland, og med 13 forskellige byggeprojekter er der også tale om stor spredning på bygningstyper. Så det er bestemt glædeligt at følge udviklingen”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Stor efterspørgsel på svanemærkede boligprojekter

I Silkeborg og Viborg er AP Pension i gang med at bygge henholdsvis 286 lejligheder og 122 boliger, der skal certificeres med Svanemærket. Byggeriet i Viborg er en del af den nye bydel Brofæstet, og det er AP Pensions datterselskab AP Ejendomme, der står bag:

”Ud fra en investeringsbetragtning har vi besluttet, at alt vores boligbyggeri skal være svanemærket – for vi mener, at vi på den måde kommer til at stå med en bedre vare. Vi står med noget, der er fremtidssikret, for det bliver uden tvivl standard fremadrettet. Når vi i dag bygger boliger og skal sikre en god investering, så er vi nødt til at tænke over bæredygtighed. Og jeg har den holdning, at man lige så godt kan være først som sidst, og her lægger vi os lige nu i front i Jylland,” siger Peter Olsson, adm. direktør i AP Ejendomme.

fremgang i svanemærkede byggerier i Jylland - søtorvet i silkeborg
Flere og flere svanemærkede byggerier skyder i disse år op i Jylland bl.a. på Søtorvet i Silkeborg, som ses på billedet. Foto: AP Pension.

Også Brdr. Thybo Ejendomsudvikling står bag flere svanemærkede byggerier. I Odder er de netop i gang med at opføre bofællesskabet – Kløverbakken – med 58 boliger.

”Vi vil ikke kun opføre boliger, der er stilsikre og holdbare – de skal også være gode for klimaet, samfundet og fremtidige generationer. Den målsætning opnår vi kun, hvis vi i alle faser af byggeriet holder fokus på bæredygtighed og samarbejder med en stærk certificeringsordning som Svanemærket, der har et helhedsorienteret grønt fokus. Så for os er det en vej til at skabe både attraktive og mere miljømæssigt bæredygtige boliger. Samtidig kender stort set alle danskere Svanemærket, hvilket gør det nemt at kommunikere og afsætte boligerne, hvilket vi allerede nu mærker,” siger Signe Ullerup, bæredygtighedsansvarlig hos Brdr. Thybo Ejendomsudvikling.

Kendetegn ved svanemærket byggeri

  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • Skrappe kemikaliekrav
  • Strenge krav til certificeret træ
  • Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
  • God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele

Læs mere om svanemærket byggeri

Læs også