Spring til indhold
Svanemærket logo

Nyhed

25.03.2021

Stor interesse for svanemærkede investeringsfonde

Antallet af svanemærkede investeringsfonde er i løbet af de seneste år steget markant i hele Norden. Og nu lanceres endnu en svanemærket fond, ”Danske Aktier Indeks Bæredygtig” fra BankInvest.

Mand ser udover vandet med regnbue i horisonten

Sidste år lancerede BankInvest to globale svanemærkede fonde med hhv. aktier og obligationer. De to globale fonde har tilsammen næsten 11,5 mia. kr. under forvaltning. Og nu følger BankInvest op med endnu en svanemærket fond, Danske Aktier Indeks Bæredygtig:

”Der er stor interesse for danske aktier og ikke mindst for bæredygtige aktier, og derfor er vi glade for, at vi nu kan tilbyde endnu et produkt med danske aktier, som samtidig er et indeksprodukt. Vi forventer, at Danske Aktier Indeks Bæredygtig kan tiltrække mellem én og to mia. kr. over de næste 12 måneder”, siger Thomas Bonnor, der er partnerdirektør i BankInvest, i en pressemeddelelse.

Læs også: BankInvest lancerer endnu en svanemærket investeringsfond

Svanemærket skaber tryghed for forbrugere og investorer

Hos Miljømærkning Danmark oplever man tydeligt, at der i løbet af de seneste år er kommet mere fokus på bæredygtighed i investeringsverdenen. Et stigende antal fonde bruger nemlig Svanemærket til at dokumentere deres indsats og til at profilere den grønne profil over for investorer.

Tidligere i år lancerede Sparinvest og Sparindex tre svanemærkede investeringsfonde, som samtidig var de første indeksfonde i Danmark, der blev certificeret med Svanemærket. Og i 4. kvartal sidste år lancerede både Arbejdernes Landsbank og Petersen & Partners en svanemærket fond, mens ValueInvest lancerede tre svanemærkede fonde. Samlet set er der således nu mere end 60 svanemærkede fonde i Norden.

”Det er glædeligt, at så mange fonde har taget Svanemærket til sig og set det som et stærkt redskab til både at dokumentere og kommunikere deres fokus på at fremme bæredygtig udvikling”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark, og fortsætter:

”Der er ingen tvivl om, at flere er begyndt at interessere sig for, hvad deres pensionspenge og opsparinger er med til at finansiere. Derfor ser vi i disse år et øget fokus på mere bæredygtige investeringer. Når man investerer i en svanemærket investeringsfond, får man som forbruger eller investor en tryghed for, at fonden har fokus på bæredygtig udvikling. Og at det ikke blot er noget, den siger, at den har, men at den rent faktisk også har dokumenteret, at den har det”.

Svanemærket skaber gennemsigtighed på investeringsmarkedet

Cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk, Ida Marie Moesby, betragter også Svanemærket som et positivt pejlemærke på investeringsmarkedet. Der er nemlig ingen faste rammer for, hvornår noget må kaldes for bæredygtigt, og det kan være svært at navigere blandt de mange virksomheder og investeringsfonde, der bryster sig af begrebet.

”Svanemærket er et officielt, nordisk mærke, som de fleste forbrugere kender og stoler på, og som stiller rigtig gode krav. Det er derfor positivt, at man også har fået det over på investeringer”, siger Ida Marie Moesby og fortsætter:

”At man kan vælge en investeringsfond, som er certificeret med et anerkendt mærke, gør, at man kan stole på, at den lever op til de krav, den skal. Og ved Svanemærket er der stor gennemsigtighed”.

En svanemærket investeringsfond skal opfylde 25 obligatoriske krav, der regulerer de forskellige måder, som fonden kan påvirke virksomheder på. Det vil blandt andet sige gennem fravalg og tilvalg af virksomheder, som den investerer i. Samtidig skal investeringsfonden forvaltes åbent – og aktivt søge at påvirke de selskaber der er investeret i til at blive endnu mere bæredygtige.

Læs også