Spring til indhold
Svanemærket logo

Guide til en god certificeringsproces

Overvejer I en certificering med Svanemærket, så læs denne guide.

Drone foto af dansk kyst med strand og badebro

Sådan får I jeres produkt eller serviceydelse certificeret med Svanemærket.

  1. Undersøg, om jeres produkter kan blive certificeret
    Hvis Svanemærket har udviklet krav til jeres produkttype eller serviceydelse, kan I søge om en certificering. I kan få overblik over Svanemærkets produktområder og kravene til de enkelte produkttyper her. På siden med krav finder I også kontaktpersoner for produktgruppen.

    Find krav

  2. Læs om fordelene ved en certificering
    Vil I gerne vide mere om fordelene, inden I beslutter jer for at ansøge om en certificering, kan I læse mere her:

    Hvorfor blive certificeret med Svanemærket?

  3. Sæt jer ind i, hvad en certificering koster
    Prisen for en certificering afhænger bl.a. af, hvilke produkter I ønsker at få certificeret, hvor meget I omsætter for på de pågældende produkter, og hvor produkterne sælges. På siden med krav til jeres produktgruppe finder I også information om priser.

  4. Få overblik over, hvad det kræver at opnå certificeringen
    Det er forskelligt, hvor meget arbejde det kræver at opnå en certificering. Det afhænger bl.a. af, hvor meget I skal justere i produkter og processer for at leve op til kravene, og hvor god dokumentation I har internt i virksomheden og via jeres underleverandører. På siden med krav til jeres produktgruppe finder I kriteriedokumentet, hvor I kan se, hvilke krav der bliver stillet til netop jeres produkttype og til dokumentation.

  5. Udvikl jeres produkter, så de lever op til Svanemærkets krav
    Når I har sat jer ind i Svanemærkets krav til jeres produkttype, kan I gå i gang med at foretage de justeringer, der skal til for at leve op til kravene. Det kan være justeringer i fx råvarer, produktionsprocesser, og/eller emballager. Derudover skal I i gang med at indsamle den nødvendige dokumentation.

  6. Indsend ansøgning og dokumentation
    Ansøgningsformen afhænger af, hvilken produktgruppe der er tale om. Det skyldes, at Nordisk Miljømærkning er i gang med at digitalisere ansøgningsprocessen for alle produktgrupper – og dette implementeres successivt. Derfor er ansøgningsprocessen forskellig, alt efter om produktgruppen er digitaliseret eller ej.

    siden med krav og priser kan I se, om jeres produktgruppe er digitaliseret og dermed, hvordan I skal ansøge og indsende dokumentation.

  7. Stå til rådighed i certificeringsprocessen
    Når I har indsendt jeres ansøgning, får I tildelt en certificeringskonsulent, som vil støtte jer i processen. I kan forvente en første status på ansøgningen 4-6 uger efter, at I har ansøgt. Her får I fx at vide, om der er brug for mere dokumentation, og om der er brug for, at I foretager justeringer for at kunne opnå en certificering. Når al dokumentation er opfyldt, foretager Miljømærkning Danmark et kontrolbesøg.

    Certificeringsprocessen tager typisk 2-6 måneder. Jo bedre dokumentation I har, og jo hurtigere I kan indsende den, jo hurtigere går processen.

  8. Brug jeres certificering i markedsføring
    Når jeres produkt eller serviceydelse er blevet certificeret, må I markedsføre jeres produkt/service med Nordens mest kendte miljømærke. Vær opmærksomme på, at I ikke må kommunikere om Svanemærket eller anvende logoet, før I har opnået certificeringen.
    Læs om retningslinjer for brug af Svanemærket i markedsføring, og få tips og inspiration til at bruge mærket i forskellige kanaler.

    Sådan må I bruge Svanemærket på jeres produkt
    Sådan må I bruge Svanemærket i markedsføring