Spring til indhold
Svanemærket logo

Hvad er bæredygtighed?

Begrebet bæredygtighed dukker op i mange sammenhænge. Men hvad betyder bæredygtighed egentlig?

Smuk dansk natur med skov, kyst og hav

Mere bæredygtig livsstil. Mere bæredygtig mode. Mere bæredygtigt byggeri. Mere bæredygtig produktion. Mere bæredygtige investeringer. Mere bæredygtige løsninger. Bæredygtighedsmål.

Begrebet bæredygtighed dukker op i mange forskellige sammenhænge, og bliver brugt bredt. Derfor er der ikke noget at sige til, hvis du synes, det er svært at få styr på begrebet.

Bæredygtig udvikling blev i 1980’erne første gang defineret som:

Og når vi i dag taler om miljømæssig bæredygtighed, handler det kort fortalt om at passe bedre på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på. Det vil sige at skabe de bedst mulige betingelser for mennesker og miljø – både nu og i fremtiden. Og det kan vi alle sammen være med til. De valg, vi træffer hver dag, har nemlig betydning og konsekvenser for jorden og dermed også for fremtidige generationer.

Tre former for bæredygtighed

Overordnet skelner man typisk mellem tre former for bæredygtighed – her kan du se, hvad de kort fortalt handler om:

Miljømæssig bæredygtighed: At passe på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på. Det vil sige om at skabe de bedst mulige betingelser for mennesker og miljø – både nu og i fremtiden.

Social bæredygtighed: At sikre social retfærdighed.

Økonomisk bæredygtighed: At have styr på økonomien – også på længere sigt.

Et holistisk mærke

Bæredygtighed kræver, at vi tænker helhedsorienteret. Her har Svanemærket den fordel, at det ser på hele produktets rejse – til gavn for mennesker, miljø og jordens ressourcer.

Læs mere
Svanemærkets logo på en grøn baggrund

Få mere viden ...