Spring til indhold
Svanemærket logo

3 tips til en grønnere garderobe

Du kan sagtens have en personlig tøjstil og dyrke din kærlighed til tøj – og samtidig tage hensyn til miljø og klima.

Tøj og hat i beige nuancer, der hænger på et tøjstativ.

Hvis du vil nedbringe miljø- og klimabelastningen fra dit tøjforbrug, kan du først og fremmest mindske dit forbrug. Og måske kan du ligefrem opnå en mere kreativ og personlig tøjstil - og færre fejlkøb - ved at fokusere på kun at have få styles i klædeskabet. Derudover kan du følge disse tre råd:

 1. Gå efter genbrugstøj
  Pointen er simpel: Jo flere, der bruger tøjet, jo færre stykker tøj er der brug for – og på den måde sparer du ressourcer til produktion af nye produkter.

  Det er ikke bare et godt valg for miljøet at købe genbrug. Genbrugstøj har også den fordel, at det som regel koster en brøkdel af nyprisen. Desuden kan genbrugstøj også give dig et mere unikt look og en personlig stil.

  Husk også, at du selv kan sælge tøj, der måske ikke længere sidder så godt, som det gjorde engang, eller som du er blevet træt af. Du kan fx lave en fælles stand på det lokale loppemarked med en god veninde. Hvis du ikke har tid eller overskud til at sælge dit brugte tøj, er der måske en i din omgangskreds, der kan bruge tøjet.

35 %

Danskernes tøjforbrug er 35 % højere end tøjforbruget hos resten af jordens befolkning.

10,9 kg

Hver dansker køber i gennemsnit 10,9 kg tøj om året.

60 %

Forbruget af tøj og sko forventes at stige globalt med over 60 % frem mod 2030.

 1. Lej, lån eller byt tøj
  Et kæmpestort walk-in-closet og altid nyt tøj på bøjlerne og nye sko i skabene. Det er nogle af de fordele, du kan opnå - uden at købe dig fattig – hvis du sætter mere fokus på at låne eller leje tøj frem for at købe og eje det. Der findes mange hjemmesider, fora og butikker, hvor du kan leje tøj, tasker og sko. Eller hvor du med et medlemskab får mulighed for at skifte ud i garderoben, så ofte du vil.

  Du kan også udnytte dit netværk og fx låne festkjole, skitøj eller ventetøj af veninder eller tage initiativ til en hygge tøj-bytteaften.

  Du kan også drage nytte af dit eget netværk. Lån din venindes kjole til det sommerbryllup, du er inviteret til. Og lad omvendt din veninde gå på rov i dit skab, når hun skal på date eller til en vigtig jobsamtale.

 2. Køb kvalitet
  Det er en god idé at holde dig til dogmet om kvalitet frem for kvantitet, når du køber tøj.

  Tøj i god kvalitet holder generelt længere end tøj i dårlig kvalitet. Det betyder, at du sjældnere skal købe nyt tøj. På den måde sparer du miljøet for de mange ressourcer, der bruges til at producere et nyt stykke tøj – bl.a. vand, energi og kemikalier. Samtidig sparer du også penge på den lange bane.

  Du kan fx gå efter tøj, der er certificeret med Svanemærket, som også stiller krav til kvaliteten.

Find svanemærket tøj

Man siger, at klæder skaber folk. Til gengæld kan det være svært at gennemskue, hvordan klæderne er blevet skabt. Her kan du bruge Svanemærket som pejlemærke. Svanemærket ser nemlig på alle relevante miljøproblemer i hele tøjets livscyklus.

Se produkter
Close-up foto af cowboyjakke med svanemærket på label i kraven

Få mere viden ...