Spring til indhold
Svanemærket logo

Nyhed

27.06.2024

Pak solcremen hjemmefra og undgå uønsket kemi

Sommerferien står for døren, og selv om man kan købe solcreme på de fleste feriedestinationer, er det en rigtig god idé at medbringe den hjemmefra, hvis man vil undgå unødig kemi. Og det vil hele 4 ud af 5 danske forbrugere, viser en ny undersøgelse.

Pak solcremen

Inden længe begynder sommerferien for mange af os. Og uanset hvor ferien går hen, er det en god idé at pakke solcreme ned i kufferten hjemmefra. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvilken solcreme man vælger, hvis man er opmærksom på kemikalier, der kan skade sundhed og miljø.

”Solcreme er vigtigt for atbeskytte huden mod solens stråler og mindske risikoen for solskoldninger samt hudkræft senere i livet. Men samtidigt er solcreme et af de produkter, der kan indeholde mange skadelige kemikalier – særligt hvis man køber solcremen i udlandet”, siger Michael Kristensen, der er afdelingschef for Certificering i Miljømærkning Danmark.

Selvom man kan købe solcreme på de fleste feriesteder, er det således en rigtig god idé at medbringe solcremen hjemmefra, hvis man gerne vil undgå uønsket kemi. Her kan man bruge Svanemærket som pejlemærke. På den måde undgår man også at skulle læse lange indholdsdeklarationer eller at huske lister over kemikalier, man gerne vil undgå.

4 ud af 5 danskere er opmærksomme på at undgå unødig kemi i solcremen

Og faktisk synes størstedelen af danskerne, at det er vigtigt, at de produkter, de køber, ikke indeholder stoffer, der kan skade sundhed og miljø. En ny undersøgelse foretaget af Norstat for Svanemærket viser, at 4 ud af 5 danske forbrugere er opmærksomme på at undgå unødig kemi, når de vælger solcreme. Og næsten 7 ud af 10 danskere ser efter Svanemærket, når de vælger solcreme.

”Det, vi smører på huden, trænger ind i kroppen, og når solcremen vaskes af, ender kemikalierne i sidste ende i naturen. Derfor er det en god idé at være opmærksom på, hvad solcremen indeholder, hvis man gerne vil passe bedre på sig selv og sin familie og samtidig skåne miljøet. Vil man have en mere miljøvenlig solcreme, der lever op til skrappe kemikaliekrav, kan man gå efter Svanemærket,” siger Michael Kristensen.

En svanemærket solcreme må fx ikke indeholde ingredienser fra EU's liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Kemikaliekravene omfatter også solcremens uv-filtre, og i svanemærket solcreme er det bl.a. forbudt at bruge uv-filtrene Benzophenone-3 og Ethylhexyl Methoxycinnamate, som ifølge nyere forskning ikke kun er et skidt valg for mennesker, men også for koralrev. Der må heller ikke være tilsat PFAS eller konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Og hvis der er tale om en solcreme til børn, må den ikke indeholde parfume.

Solråd og solcreme

Hvordan beskytter du bedst dig selv og dine børn mod solens stråler? Og hvad skal du være opmærksom på, når du bruger solcreme? Få viden og gode råd i Svanemærkets store tema om sol.

Læs mere
Placeholder-foto-på-vej

Tal fra undersøgelsen

  • 80 pct. af danskerne er opmærksomme på at undgå unødig kemi, når de vælger solcreme.
  • 87 pct. af danskerne, som har hjemmeboende børn, er opmærksomme på at undgå unødig kemi, når de vælger solcreme.
  • 68 pct. af danskerne ser efter Svanemærket, når de vælger solcreme.
  • 75 pct. af danskerne, som har hjemmeboende børn, ser efter Svanemærket, når de vælger solcreme.

Om undersøgelsen:

Dataindsamlingen er foretaget af analyseinstituttet Norstat på vegne af Miljømærkning Danmark, der er ansvarlige for Svanemærket i Danmark. Der er i alt adspurgt 1000 danskere i alderen 18+ i perioden 9.-11. april 2024 via Norstats befolkningspanel.

Seneste nyheder