Spring til indhold
Svanemærket logo

Nyhed

18.06.2024

Eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

Nu kan bornholmske hoteller, restauranter og hospitaler se efter Svanemærket, når de skal have vasket arbejdstøj, duge eller sengetøj. Textilia Rønne har nemlig som det 15. Textilia-vaskeri netop opnået Svanemærket. Vaskeriet er den eneste virksomhed på Bornholm certificeret med det officielle nordiske miljømærke.

Textilia-vaskeri netop opnået Svanemærket

Textilia Rønne – det tidligere Victor Vask – har netop opnået Svanemærket. Det betyder bl.a., at de arbejder aktivt med at mindske deres miljø- og klimapåvirkning.

”Textilia har i mange år arbejdet med Svanemærket, og det er glædeligt, at deres bornholmske vaskeri nu også er blevet certificeret. Vi håber naturligvis, at andre bornholmske virksomheder vil blive inspirerede af deres miljø- og klimaindsats og følge trop,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

27 % sparet CO2

Vaskeriet servicerer alle kunder på Bornholm med behov for vask og leje af tekstiler.

”Vores kunder på Bornholm spænder vidt, og det samme gør kravene og forventningerne til os. Allerede i dag spiller miljømærkninger som Svanemærket en stor rolle for mange af vores kunder, og vi forventer bestemt ikke, at de bliver mindre – tværtimod. Derfor glæder det os, at vi nu kan tilbyde dem netop en svanemærket tekstilservice,” udtaler Martin Kjær Hansen, divisionsdirektør i Textilia med ansvar for vaskeriet i Rønne.

Textilia Rønne vasker rigtig mange kilo tekstiler dagligt, så måden, de behandles på, har stor betydning for miljø- og klimapåvirkningen. En analyse fra Viegand Maagøe foretaget i 2022 dokumenterer eksempelvis, at virksomheder og kommuner kan spare mindst 27 % CO2 ved at vælge svanemærket tekstilservice frem for en gennemsnitlig ikke-svanemærket tekstilservice til vask af arbejdstøj.

Textilia-vaskeri netop opnået Svanemærket

Skrappe miljø- og klimakrav

”Svanemærket er på mange måder et stempel på, at der er orden i penalhuset, og at vi arbejder målrettet med det miljø- og klimaaftryk, vi som vaskeri helt uundgåeligt sætter. Certificeringen fungerer som rettesnor for vores daglige arbejde, og på den måde er det med til at sikre, at vi bevæger os i den rigtige retning set i et bæredygtighedsperspektiv, hvilket kommer både os, vores kunder og miljøet til gode,” lyder det fra Martin Kjær.

Svanemærket stiller ikke kun krav til selve tekstilvasken, hvor der bl.a. stilles skrappe krav til energieffektivitet, vandforbrug og kemikalier, men også til hele tekstilservice-virksomheden, inkl. krav til transport og de tekstiler, virksomheden ejer. Tekstilservice omfatter nemlig også udlejning af tekstiler, som er et miljøvenligt alternativ til at eje tekstiler eller anvende engangsartikler – og er med til at fremme cirkulære forretningsmodeller.

Textilia Rønne – der, før det blev en del af Textilia-koncernen, hed Victor Vask – blev etableret i 1965. Det var i perioden 1996 til 2023 ejet af Kenn Kjellberg, der i den første tid efter overdragelsen agerede sparringspartner for Textilia. Vaskeriet omsætter for cirka 25 millioner kroner årligt og har godt 40 ansatte.

En svanemærket tekstilservice:

  • Er energieffektiv og har en lav klimapåvirkning.
  • Har begrænset vandforbrug og sparer på jordens ressourcer.
  • Bruger kemikalier, der opfylder skrappe miljø- og sundhedskrav.
  • Reducerer transportens miljøpåvirkning; bl.a. ved at uddanne chauffører i miljørigtig kørsel.
  • Køber mindst 85 % tekstiler, der enten er miljømærket eller opfylder Oeko-Tex Standard 100.

Case

Mindre klimaaftryk fra svanemærket tekstilservice

Der er minimum 27 % C02 at spare ved at vælge et svanemærket vaskeri til vask af arbejdstøj. Læs mere om casen her

Female worker at professionel laundry service

Seneste nyheder