Spring til indhold
Svanemærket logo

Case

ABENA: Svanemærket har øget spise- og arbejdsglæden

Da ABENA fik certificeret deres kantine med Svanemærket, fik virksomheden også skubbet sine leverandører i en mere miljøvenlig retning. Samtidig voksede både spiseglæden blandt gæsterne – og arbejdsglæden blandt kantinens medarbejdere.

Svanemærket kantine hos Abena med miljømærkecertifikater på væggen

Hos ABENA betragter man Svanemærket som en god løftestang for omstilling – og derfor har den internationale produktions- og handelsvirksomhed med hovedsæde i Sønderjylland i mange år haft et stort udvalg af svanemærkede produkter i sit sortiment.

I 2024 besluttede ABENA at tage Svanemærket et skridt videre og få certificeret virksomhedens egen kantine:

”Vi har en stolt tradition med at tilbyde svanemærkede produkter inden for en lang række kategorier, herunder produktløsninger til storkøkkener, spisesteder og kantiner. Derfor var det også helt naturligt for os at få certificeret vores egen kantine med Svanemærket,” fortæller Eva Tansem Andersen, Global Sustainability Manager i ABENA.

Tilpasning af processer, sortiment og indkøb

Det tog omkring 8 måneder at opnå Svanemærket. I den periode havde ABENAs kantine både fokus på at indarbejde nye hverdagsrutiner og -processer – og på at tilpasse sortimenter og indkøb til Svanemærkets krav.

Her var en af de ting, der bidrog til en simpel og succesfuld proces, at samle indkøb til driften ved så få leverandører som muligt.

Det gælder også kantinens indkøb af råvarer, herunder økologiske fødevarer. Det har betydet et farvel til nogle leverandører og goddag til andre. På den måde har certificeringen af vores kantine været med til at skubbe andre dele af markedet i en mere klima- og miljøvenlig retning, fordi Svanemærket har betydet skærpede krav til data og dokumentation,” siger Eva Tansem Andersen.

Forandringer vakte forundring

Ifølge Eva Tansem Andersen har nogle af kantinens nye tiltag undervejs vakt undren blandt gæsterne. Det har især været udfordrende at skulle ændre ved noget af det, der indgår som en fast del af mange gæsters hverdagsvaner:

”Det skabte fx en del undren hos gæsterne i starten, da småforpakninger og engangsartikler i serviceringen blev fjernet – og da der blev lanceret mindre tallerkner for at forebygge madspild. Det samme var tilfældet, da vi i nogen grad erstattede de daglige kødfyldte retter med plantebaserede og vegetariske retter. Nu har gæsterne vænnet sig til de nye tiltag, og gæsterne er blevet endnu mere tilbøjelige til at rose kantinen for den daglige menu."

Vegetarkrav har startet en grøn spiral

Det er især kantinens øgede fokus på vegetarretter, der har ført til øget spiseglæde blandt kantinens gæster:

”At den vegetariske ret skal stå fremme og være præsentabel har medført, at flere dagligt forsøger sig med et kødfrit måltid. Samtidig har den øgede efterspørgsel efter alternativer til kød betydet, at kantinen serverer flere kreative og smagfulde salater. På den måde er der tale om en grøn spiral – og vores oplevelse er, at det har ført til øget spiseglæde for både kantinegæster og de medarbejdere på andre lokationer, der får serveret mad via catering,” fortæller Eva Tansem Andersen.

Sjovere at gå på arbejde

Det øgede fokus på vegetariske retter har ikke kun været til glæde for gæsterne, men også for kantinens medarbejdere:

”Det har gjort det mere udfordrende – og dermed sjovere – for personalet at tilberede nye retter og finde på nye menuer. Dette har også været med til at styrke deres faglighed som kok, gastronom eller cater,” siger Eva Tansem Andersen.

Certificeringen har i det hele taget påvirket personalet positivt. En del af at blive svanemærket er nemlig miljøledelsesdelen – og her har det været vigtigt for både kantinens souschef og ABENAs bæredygtighedsafdeling at få kantinens personale til føle sig inddraget i, at de gør en reel forskel for klimaet.

”Jeg går personligt meget op i bæredygtighed. Derfor har det været en stor fornøjelse også at kunne arbejde mere struktureret med bæredygtighed i kantinen. På den måde kan jeg få mine kollegaer med på ideen, hvor vi sammen hele tiden finder på nye løsninger og prøver at optimere vores forbrug og tilgange i vores daglige drift. Mange bække små gør en stor å, plejer jeg at sige,” lyder det fra kantinens souschef, Lisbeth Petersen.

Generelt har personalet følt sig stolte af at gå på arbejde, ligesom det at kunne fortælle familie og venner om deres arbejde i en svanemærket kantine har øget tilfredsheden.

Mere økologi og mindre kød

Svanemærket har en helhedsorienteret tilgang. Det betyder, at ABENAs kantine lever op til skrappe krav til mad, affald, kemikalier og indkøb – og at de arbejder for at begrænse forbruget af vand og energi.

Og de mange nye tiltag i kantinen gør en forskel for miljøet. Udfasningen af engangsartikler og små forpakninger er fx med til at reducere mængden af affald – og mængden af madspild er ligeledes blevet reduceret. Også når det handler om indkøb af fødevarer, er der mærkbare ændringer:

Vi har i gennemsnit reduceret vores forbrug af kød med ca. 30 % om ugen. Og hvor det er muligt, indkøbes der ofte kødfars, som indeholder grøntsager i mixet. Et andet konkret resultat er, at vi er gået fra ca. 8 % økologi til minimum 30 % økologi. Den andel vil vi gerne øge endnu mere, så vi inden for de næste par år kan ansøge om Økologimærket, gerne af guld,” fortæller Eva Tansem Andersen og fortsætter:

”Vi har også øget indkøb og forbrug af linser og bønner i vores retter og salater, da det er et billigt og næringsrigt alternativ til kød. Og tilsvarende har vi øget vores indkøb af sæsonbestemte samt danske frugter og grøntsager for også at fremme lokalt producerede fødevarer.”

Tip til andre: Tag kravene i bidder og sats på få leverandører

At blive svanemærket og efterleve alle krav kan være en stor mundfuld. Derfor kan det ifølge ABENA være fornuftigt at fokusere på ét krav ad gangen. På den måde kan man få driften til at hænge sammen med transformationen. I takt med at man kan opfylde flere af kravene, så bliver det også nemmere at nå helt i mål.

Et andet godt råd er at nøjes med et fåtal af leverandører til at begynde med, da det på den måde bliver nemmere at få et overblik, hvilket er centralt i forhold til at opnå Svanemærket. Så kan man senere opsøge andre og flere leverandører for at styrke konkurrenceevnen og den kontinuerlige udvikling, som også er nødvendigt.

Fakta om ABENA

  • Er en dansk, familieejet produktions- og handelsvirksomhed med hovedsæde i Aabenraa. Virksomheden er grundlagt i 1953.
  • Leverer omkring 750 svanemærkede produkter, herunder hygiejneprodukter, opvaske-, vaske- og rengøringsmidler, toiletpapir, kosmetiske produkter, engangsartikler til fødevarer samt mad- og bagepapir.
  • Beskæftiger over 2.000 medarbejdere – og markedsfører og sælger produkter i mere end 90 lande.
Abena kantine modtager deres certifikat fra Svanemærket

Kendetegn ved et svanemærket spisested

  • Fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning
  • Serverer en høj andel økologisk mad og drikke
  • Serverer minimum en vegetarisk ret til frokost og middag
  • Kildesorterer affald og forebygger madspild
  • Undgår engangsartikler til daglig servering
  • Begrænser brug af uønskede kemikalier
  • Begrænser forbruget af energi og vand
  • Oplærer medarbejdere i miljøarbejdet

Seneste nyheder